مظفر اعلم،نماینده ی دولت ایران در جده در نامهای خطاب به کمیسیون دائمی حج در۲۱ آذر۱۳۳۰شمسی نوشته،بقیع بعد از تخریب توسط وهابیان در سال ۱۳۴۴ قمری، قبرستانی است که تمامی ساختمانهای قبور ائمه خراب شده و قبور بزرگان دین مشخص نیست.
وی در همین نامه بر لزوم جلب موافقت دولت عربستان برای ساختن دیواری با پنجرههای آهنی در اطراف محوطه قبور چهار امام شیعه تاکید کرده است.
با این حال رسول جعفریان معتقد است ملاقات شیخ عبدالرحیم صاحب فصول حائری از علمای تهران با ملک عبدالعزیز سعودی موجب شده است بخشی از بقیع که قبور چهار امام شیعه در آن است مانند بخشهای دیگر بقیع تسطیح نشده و دست کم محل دقیق قبور ائمه(ع) همچنان مشخص باشد.
پس از تخریب بقیع و دیگر اماکن مقدس اسلامی،تلاشهایی از سوی دولت ایران و افغانستان و نیز عالمان شیعه در نجف،قم،هندو پاکستان برای بازسازی بقعهها بر فراز قبور بقیع صورت گرفت اما هیچکدام به نتیجهای نرسید و حتی ساختن دیواری در اطراف قبور چهار امام شیعه در بقیع و نیز ایجاد سایبانی بر فراز آن نیز به رغم موافقت اولیه دولت تازه تأسیس سعودی هیچگاه به نتیجه نرسید.
با این حال دیوار قبرستان بقیع در دوران ملک فهد بن عبدالعزیز بازسازی شد و سپس در سالهای ۱۴۱۸ تا ۱۴۱۹قمری مسیرهای درون بقیع برای رفت و آمد زائران سنگ فرش شد.
بر اساس گزارشهای مختلف،امروزه افراد منسوب به ادارهای با عنوان"امر به معروف و نهی از منکر"در دولت عربستان سعودی نزدیک ورودی اصلی بقیع مستقر شده و از نزدیک شدن زائران به قبور و تبرک جستن به آنها جلوگیری میکنند.
هماکنون،مدفن امامان شیعه در بقیع و همچنین قبر بزرگان صدر اسلام،جز تکههای سنگ هیچ نشانهای ندارد.امروزه وضعیت بقیع در مقایسه با سالهای ابتدایی پس از تخریب کامل مناسب تر گزارش شده است.
قاضی عسکر،تخریب و بازسازی بقیع ،ص۴۱،۹۵،۹۶،۱۵۸،۱۵۳،۱۵۴،۶۵،۱۳۳،۱۶۷،۱۶۸
جعفریان،آثار اسلامی مکه و مدینه، ص۳۳۲،۱۳۷،۱۳۵،۳۳۳
- پنج شنبه
- 20
- تیر
- 1398
- ساعت
- 16:43
- نوشته شده توسط
- ابوالفضل عابدی پور
ارسال دیدگاه